Gökay BAŞCAN
İstanbul Aydos Ormanları’nda Millet Bahçesi için yapılan ağaç katliamının hukuksuz olduğu ortaya çıktı. 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Aydos Kalesi’nin çevresini yapılaşmaya açan imar planları İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme kararında, bölgenin 1. derece doğal sit alanı olduğu ve bölgedeki yapılaşmanın orman bütünlüğüne zarar vereceğini belirtti.
KAMU YARARINA AYKIRI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılında yaptığı plan değişikliği ile Sultanbeyli Şalgamlı Devlet Ormanı’nda Aydos Kalesi’ni de içine alan yaklaşık 39.6 hektarlık alanda lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, tuvalet, gezi yolu, açık otopark gibi tesisler yapılmasının önünü açtı. Bölgedeki yapılaşmanın artacağını ve ormanın bütünlüğüne zarar vereceğini belirten Kamu Yararını Savunma Derneği, imar planının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davaya Sultanbeyli Belediye Başkanlığı da dâhil oldu. Mahkeme, bilirkişi atanmasına karar verildi. Bölgede incelemeler yapan heyet, bölgeye ağaç dahi dikilmemesi gerektiğini belirtti. İmar planlarının ‘anlaşılmaz’ bir şekilde büyük yapıldığına dikkat çeken heyet, Aydos Kalesi’nin tarihsel ve kültürel bir değer olarak restore edilmesinin, korunmasının İstanbul için kazanç olduğu ancak kalenin turizme kazandırma gerekçesiyle 39.6 hektar büyüklükteki bir alan için plan hazırlanmasının nedeninin anlaşılamadığına dikkat çekti.
Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme planların, Aydos Kalesi’nin ormanlarla olan bütünlüğüne zarar vereceğine dikkat çekerek şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını belirtti
ÜST MAHKEME ONADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sultanbeyli Belediye Başkanlığı verilen karara karşı istinaf yoluna başvurdu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi yapılan itirazları reddederek Aydos Ormanı imar planı değişikliğini iptal eden idare mahkemesi kararını onadı.
Üst mahkemenin kararı onamasına rağmen vazgeçmeyen Bakanlık tekrar istinaf yoluna başvurarak Danıştay’a taşıdı. Dava, 2019 yılından beri Danıştay 6 Dairesi’nde.
ISRAR SÜRÜYOR
İmarı değiştirilen bölgenin 1. derece doğal sit ve arkeolojik sit alanı olduğunu hatırlatan Kamu Yararını Savunma Derneği Kurucu Başkanı ve davanın avukatı Filiz Saraç, yapılaşma ısrarının farklı projelerle sürdüğünü belirtti.
Bölgedeki yangınları hatırlatan Avukat Saraç şu ifadeleri kullandı: “Aydos Ormanları’nda sık yangın çıkmaktadır. 2016 yılı içinde 19 yangın çıkmıştı. Bu bölgenin tesisleşmeye açılması bu sayıyı artıracak ve bölgenin orman vasfı kaybolmasına yol açma riski doğacaktır. Kaldı ki Aydos Ormanı’nın imara açılması bir yana muhafaza orman alanı kapsamına alınarak korunurluğunun artırılması gerekir. Ancak son yaşanan gelişmelerden idarenin, İstanbul’un akciğerleri olarak bilinen bu orman için haksız ve anlamsız ısrarını farklı isim ve projelerle sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ormansız bir yurt vatan değildir’ sözünü hiç unutulmamalı Aydos Ormanı korunmalıdır.”